Скочи на садржај
Почетна » Арно Гујон добитник овогодишње повеље СПКД „Просвјета“ из Београда

Арно Гујон добитник овогодишње повеље СПКД „Просвјета“ из Београда

Франуцски хуманитарац Арно Гујон добитник је овогодишње повеље Српског просвјетног и културног друштва – „Просвјета“ из Београда. Један је од оних који мијењају искривљену слику о српском народу у свијету, наводи се у образложењу одлуке.

Од оснивања 1902. године, очување српске традиције, културе, језика и писма била је мисија „Просвјете“. Ове године, један Француз је лауреат њене повеље. Француз, који може да стане раме уз раме са чуварима српске културе у новијој историји.

„Заиста ми је драго што сам добио то признање од једног угледног удружења које је основано прије 117 година. И то је задивљујуће, не само за српска него и за француска удружења и то може да служи за примјер свима нама, јер једино кроз континуитет можемо стварно да дјелујемо и утичемо на дешавања око нас и у друштву“, рекао је Гујон.

„Његови почетци су фасцинантни. Његова мајка која је правила колаче које су он и брат продавали да би почели скупљати помоћ српском народу“, истакао је предсједник СПКД „Просвјета“ Београд Милимир Мучибабић.

 За разлику од 1902. када је основана „Просвјета“, данас нема окупације, каже Арно, али постоји унутрашњи непријатељ због којег су језик и култура потиснути на маргине. Уласком у заједничку државу заборавили смо битне вриједности националног идентитета које су каснијим дешавњима додатно потиране, кажу у „Просвјети“.

„Почетком двадесетког вијека доживјели смо бродолом који би мало ко до европских народа могао да преживи. зато су битни људи који мијењају слику. Перјаница таквих је Арно Гујон“, додао је Мучибабић.

Добитиници повеља, осим Гујона су и Биљана Ђоровић професорка на Академији умјетности у Београду и Бијељини и Милош Јелић, из компаније „Нелт“.

Извор: РТРС