Скочи на садржај
Почетна » ЧОВЕКОВО ЈЕ ДА СЕ БРАНИ И ПРИПАДА КУЛТУРИ Куста: Језик је везивно ткиво нашег народа, ћирилица као једно старо писмо ипак опстаје

ЧОВЕКОВО ЈЕ ДА СЕ БРАНИ И ПРИПАДА КУЛТУРИ Куста: Језик је везивно ткиво нашег народа, ћирилица као једно старо писмо ипак опстаје

Извор: Курир

Повеља „Просвјете“ свечано је данас уручена прослављеном редитељу Емиру Кустурицу у крипти Храма Светог Саве.

Emir Kusturica
FOTO: ATA IMAGES

Свечаној церемонији доделе присуствовали су и патријарх српски Порфирије, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, академик Матија Бећковић и Арно Гујон и остале званице. Кустурици је признање уручио председник СПКД „Просвјета“ Милимир Мучибабић, који је великог уметника описао као борца за слободу и историју. – Оно што уједињује добитнике нашег признања јесте то да баштине управо ову специфичну форму српског просветитељства. Кустурица је ренесансни стваралац у изворном значењу те речи. Код њега у срећној хармонији обитавају режисер, сценариста, књижевник, градитељ и музичар. Борац за слободу и историју, који сву енергију улаже у културу – рекао је Мучибабић.

Emir Kusturica
FOTO: ATA IMAGES

Награду за истакнуте појединце у служби српском народну су у протеклом периоду добили и митрополити црногорско-приморски Амфилохије и Јоаникије, Матија Бећковић и, како каже, Кустурица, ово признање је од изузетног значаја и потврђује му да је на добром путу.

Emir Kusturica
FOTO: ATA IMAGES
  • Срећан сам што имам прилику да се нађем у друштву Дучића и свих оних који су формирали ово друштво. Поред доминације енглеског језика у свету, сведоци смо тога да се код нас негује властити. Језик је везивно ткиво нашег народа, ћирилица као једно старо писмо ипак опстаје. Утолико ми је награда значајна јер улази у спектар одликовања која сам већ добио и која потврђују да сам на добром путу. Све је код нас обележено светосављем, и кад нас мрзе и кад нам завиде, српски народ виде кроз призму светосавља. Свети Сава је принц који је одустао од материјалног богатства и стварао је духовно богатство које је немерљиво и које је дубоко у нама усађено као нешто што има своју метафизичку вредност – изјавио је режисер и додаје:
  • Код других награда више није извесно да ли ће вам покуцати на врата или послати депешу да је вратите. Данас се свака реч и зарез мере, а не оно што човек чини кроз живот. Једна погрешна реч може да вас уведе у велику трауму. Човеково је да се брани и припада култури.
Emir Kusturica
FOTO: ATA IMAGES

У делу говора Кустурица се осврнуо и на тренутни сукоб између Русије и Украјине. – Са сигурношћу можемо да тврдимо да је рат у Украјини дуго припреман уз асистенцију Пентагона. Ово је рат против православља и свега што једна аутентична култура представља.