Скочи на садржај
Почетна » Додику повеља “Просвјете”

Додику повеља “Просвјете”

Извор: srpskacafe.com Фото: Милош Драгичевић/Srpskacafe

Предсједник Републике Српске Милорад Додик добитник је Повеље Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета” из Београда због деценијске бескомпромисне борбе за српски народ и Српску, изјавио је за предсједник Управног одбора овог друштва Милимир Мучибабић.

Он је навео за Срну да је Додик потврдио своју државничку вриједност и снагу и да у СПКД “Просвјета” са задовољством чекају да му у крипти Храма Светог Саве у Београду уруче Повељу за 2023. годину чим се за то створе услови.

– Ми ћемо ускоро наћи прилику да уприличимо уручење Повеље онако како доликује – рекао је Мучибабић и нагласио да су у СПКД “Просвјета” свјесни колико Додику драгоцјено вријеме одузимају заштитници неморала који крше све међународне норме и уговоре.

Према његовим ријечима, одлука о дођели Повеље “Просвјете” Додику донесена је у вријеме када људи којима није стало до правде и права и не познају демократске принципе газе све пред собом.

– Повеља је потврда да је Просвјета уз предсједника Додика, који својим политичким ангажманом, не штедећи себе и вријеме које му је на располагању, покушава да заштити српски идентитет у Републици Српској, а њој обезбиједи државотворне позиције које јој произилазе из Дејтонског мировног споразума. Награда је дошла у праве руке – поручио је Мучибабић.

Мучибабић је подсјетио да су досадашњи добитници “Повеље” прослављени српски режисер Емир Кустурица, блаженопочивши митрополити Амфилохије, садашњи митрополит црногорско-приморски Јоаникије, најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић, академик Матија Бећковић, те хуманитарац Арно Гујон.