Скочи на садржај
Почетна » Кустурица: Запад крив за рат у Украјини, сада Параду победе гледа уживо

Кустурица: Запад крив за рат у Украјини, сада Параду победе гледа уживо

Извор: N1

Редитељ Емир Кустурица рекао је у Београду да је рат у Украјини рат против православља и оценио да би било боље да су председници са Запада присуствовали ранијим Парадама победе у Москви уместо што „сада гледају ту параду уживо“.
„Рат у Украјини, за кога са сигурношћу можемо да тврдимо како је дуго припреман уз асистенцију Пентагона, заправо је рат против православља и свега што једна аутентична култура представља као главну препреку на путу трансхуманизма – претварања људи у оно што је проверено“, рекао је Кустурица у бесјди поводом Светосавске повеље, коју додељује Српско просветно и културно друштво „Просвета“, а која му је уручена данас у Храму Светог Саве у Београду.

Кустурица је оценио да је украјинска Влада „пронацистичка и да се окренула против народа Доњецка и Донбаса само зато што су желели пријатељство са Русијом и да живе по својим принципима и у својој култури“.

„Ми тек сада почињемо да схватамо природу нацизма, јер су његови корени прекривени емоцијама ослобађања у Другом светском рату. И да ли је на крају било боље и јефтиније, а то је моје обзирно питање, да су председници са Запада присуствовали прослави неколико година на Паради победе у Москви уместо што сада гледају ту параду уживо? Нема сумње да би било боље, али је сигурно да су они тада знали оно што нама у то време није било познато“, рекао је Кустурица.

„Корона је изгледа ручни рад“


Редитељ је изнео и оштре оптужбе на рачин Католичке цркве, оценивши да је она „своју најморбиднију тачку доживела појавом нацизма и Хитлера“, за којег наводи да је био пројекат светског капитала, не само немачког.

Рекао је да Другог светског рата не би било, да су се Французи и Енглези 1938. супроставили нацизму, али да им је „очигледно Хитлер требао за оно што је раније безуспешно требао да обави Наполеон.“

Поставља се питање, додао је Кустурица, да ли је нацизам сада у новом оделу или ће то само бити нова форма феномена „од којег ће много касније бити оно што је започето пандемијом ковида 19“.

Рекао је и да је гледао документарни филм о биолабораторијама које су уништене у Украјини и које су заправо биле сејачи смрти, и оценио да је „корона, изгледа ручни рад“.