Скочи на садржај
Почетна » КУСТУРИЦИ У СРИЈЕДУ УРУЧЕЊЕ СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ

КУСТУРИЦИ У СРИЈЕДУ УРУЧЕЊЕ СВЕТОСАВСКЕ ПОВЕЉЕ

Извор: СРНА

БЕОГРАД, 4. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Славном српског режисеру Емиру Кустурици ће у Београду, у сриједу, 9. фебруара, бити уручена Светосавска повеља београдског Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“, која се додјељује истакнутим појединцима који су у служби српског народа.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Београд Милимир Мучибабић, који ће уручити ову повељу на свечаности у крипти Храма Светог Саве, рекао је Срни да у лику Емира Кустурице у срећној синтези обитавају режисер и глумац, музичар и архитекта, писац и филозоф.

Он је истакао да је Кустурица ренесансна личност у исконском значењу те ријечи и човјек који сједињује вријеме и људе.

„У свом стваралачку опусу, прва и најзначајнија ствар је његова вансеријска продукција, а друго то да је борац за слободу и истину, борац за чистоту и свјетлост живљења, борац против глобализације и ревизије историје“, навео је Мучибабић.

Он је рекао да градитељску нит од Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ до Андрићграда повезује светосавска вертикала, коју је Кустурица учинио видним и манифестним.

„Ту вертикалу данас доживљавамо као магистралу српске духовности и витештва“, истакао је Мучибабић.

Он је навео да је „Просвјета“ у Београду сваке године жељела да препозна оне у чијим темељима је светосавска вертикала, односно ангажовање на језику, писму и култури и традицији, као и резултати у послу којим се бави да би био славодобитник ове повеље.

Мучибабић је подсјетио да су ранији добитници ове „Просвјетине“ светосавске повеље Његово високопреосвештенство блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије, затим његов насљедник митрополит Јоаникије, а прошле године књижевник Матија Бећковић.

Према његови ријечима, у крипти Храма Светог Саве ће, уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија, уз пригодан програм бити уприличена светосавска академија и уручење, што ће бити „светковина и за `Просвјету` и за културни и духовни живот престонице“.

Он је рекао да ће на свечаност доћи добитник Кустурица, али и један од ранијих добитника митрополит црногорско-приморски Јоаникије и други гости.

Мучибабић је подсјетио да „Просвјета“ ове године слави велики јубилеј 120 година постојања „од Сарајева до данашњег дана, као најстаријег културно-просвјетног друштва у Срба, осим Матице српске“.

У тих 120 година „Просвјете“, напомиње он, било је и падова и успона, посртања, забрањивања, али једино што није било то је одустајање.

Он истиче да је смисао организовања „Просвјете“ био отпор Срба у БиХ агресији Аустроугарске, отпор сатирању српског идентитета, културе, традиције, језика и писма, могућности да се направи нова „Калајева нација“.

Срби су се, подсјећа Мучибабић, организовали и направили културно-просвјетно друштво, које је било брана таквим намјерама.