Скочи на садржај
Почетна » Матији Бећковићу Светосавска повеља СПКД „Просвјета“

Матији Бећковићу Светосавска повеља СПКД „Просвјета“

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Београда додијелило је Светосавску повељу академику Матији Бећковићу, која ће му бити уручена у петак, 29. јануара, у Београду.

Повељу ће образложити и уручити предсједник овог друштва Милимир Мучибабић, након чега ће се обратити и Бећковић, најављено је из прес-центра УНС-а.

Бећковић је највећи је живи српски пјесник, аутор је антологијских књига поезије и незаборавних бесједа, који је већ у 6. разреду ваљевске гимназије освојио прво мјесто на литерарном конкурсу, а за први књижевни хонорар добио је 12.000 динара и од тога купио карирани сако по којем је остао и дан-данас препознатљив.

Прву пјесму „Прелудиум“ објавио је као гимназијалац у „Младој култури“.

Бећковић је прву књигу, посвећену својој животној љубави која носи наслов њеним именом „Вера Павладољска“, објавио 1962. године, што постаје легендарна прича о исконској љубави.

Он је 1963. године примљен као познати стваралац у Удружење књижевника Србије, а 1983. године изабран је за члана САНУ – тада је имао 44 године и био њен најмлађи члан.

Бећковић је добитник многих књижевних и републичких награда /Октобарска, Милан Ракић, Седмојулска, Змајева, Дисово пролеће, Вукова, Душко Трифуновић, Винаверов венац, Његошева, Димитрије Митриновић…/, а носилац је и ордена Белог орла.

Извор: ИН4С