Скочи на садржај
Почетна » Одржана панел дискусија „Срби у вихору новог свијета“

Одржана панел дискусија „Срби у вихору новог свијета“

Извор: ПРЕДСТАВНИШТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У СРБИЈИ

У четвртак, 2. фебруара, у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Београд, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији у Београду, одржана је панел дискусија на тему „Срби у вихору новог свијета“.

На скупу су говорили су шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, социолог Слободан Антонић, историчар Александар Раковић и социолог и члан Сената Републике Српске Милимир Мучибабић.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да Србија и Српска не морају увијек имати идентичне погледе на догађаје у свијету, али да би морале да имају исте погледе и иста рјешења кад је ријеч о одбрани свог идентитета и цијелог српског народа.

Цицовић је рекао да српски народ мора бити јединствен и сабран и у сваком тренутку и на сваки напад дати достојанствен одговор.

Он је напоменуо да је континуирани напади на стубове идентитета српског народа – језик и писмо, вјеру, културу, традицију, хришћански морал ријетко кад био фронталан, него се углавном дешавао кроз закулисне акције, допадљиве и заводљиве мале промјене у свакодневном животу.

Међутим, додао је он, тај начин је у овом турбилентном времену прерастао у, и те како, видљиве нападе на српски идентитет, који су све очигледнији.

„Зато сматрам важним да одбраном идентитета, а Kосово и Метохија су његов симбол, на сваки начин оснажујемо и повећавамо идентитеску снагу и сваког од нас, и свих нас – саборношћу, самопоуздањем, самопоштовањем, неупитном љубављу према роду и народу и држави“, истакао је Цицовић.

Он је нагласио да само човјек који вјерује у себе и свој народ, своју цркву и традицију, који користи и брани своје писмо и свој језик од туђих штетних утицаја, може бити сигуран и свјестан борац за слободу свог народа и своје државе.

„Морамо, дакле, бити јединствени и сабрани у сваком тренутку и на сваки напад дати достојанствен одговор“, поручио је Цицовић.

Он се нада да ће Срби, као народ, и као и њихове државе политички изборити све своје битке.

„Вјерујем да сваки разговор о Српској, Србији и Србима може на свој начин допринијети бољим одговорима на српска питања у нама ненаклоњеном времену“, рекао је Цицовић.

Овај скуп допринос је тражењу правих одговора на најважнија питања времена у којем Америка покушава остати једина сила /уз своје сателите из Западне Европе/, а Русија тражи, и, како оцјењује Цицовић, налази начина да ту монополарност озбиљно доведе у питање, па и у стање из којег полако клизи у прошлост.

„Ако Срби нису, а нису, кадри да промијене свијет или бар неки велики догађај у њему, морали би бити кадри да из оног што се у свијету догађа, издвоје сваки, ма и најмањи, детаљ који би нама могао бити од користи“, додао је Цицовић.

Социолог Слободан Антонић рекао је да је у вријеме убрзаног мијењања геополитичке ситуације најважнија да српски народ, пред којим су многа искушења, сачува мудрост, буде стрпљив и храбар, те да каже „не“ када је то потребно и ништа не потписује што би га удаљило од повратка на Kосово.

„И у БиХ овлаштења високог представника нису иста, и види се како се ситуација брзо мења. Најважније је да будемо довољно храбри и мудри у исто време“, рекао је Антонић.

Он сматра да треба непрестано радити на мирној реинтеграцији Kосова, али да се оставе и друге могућности, имајући у виду промјену међународне ситуације.

Говорећи о француско-њемачком плану о Kосову и Метохији, Антонић је рекао да је то у ствари ултиматум који је Србија добила, те поновио позив да се тај ултиматум одбије.

Подсјећајући да доста политичке и академске елите у Србији говори да је Kосово „терет за Србију“ и да би се прихватањем овог француско-њемачког плана тај терет смањио, Антонић је рекао да су терет за Србију у ствари те елите које тако говоре.

„Ми тај проблем /баш/ треба да оставимо нашој деци и она својој деци, док не буде решен“, рекао је Антонић, подсјетивши да су Јевреји стотинама година вјеровали у повратак и обнову државе Израел и тај задатак остављали својој ђеци.

Он је на скупу представио и једно истраживање о томе шта млади мисле о Kосову и Метохији, према којем не више од 12 одсто младих сматра да је Kосово изгубљено, док остали мисле да се вриједи за њега борити.

Према његовим ријечима, 24,3 одсто младих у Србији мисли да Србија треба да настави да ради на повлачењу признања Kосова, а 23,2 одсто младих сматра да треба да употријеби и војна средства и врати Kосово у одговарајућем тренутку.

„И у том смислу, тај терет треба оставити младима. Kао што нас сад убеђују да ће нам бити боље без Kосова, тако сутра могу да нас убеђују да ће нам бити боље без једног бубрега“, рекао је Антонић.

Он је подсјетио да када се некадашња Чехословачка Минхенским споразумом из 1938. године, уочи Другог свјетског рата, одрекла Судета, било је потребно само 5,5 мјесеци да им се распарча цијела земља.

„Па тако и ми, ако коначно предамо Kосово, Северну Митровицу великоалбанским шовинистима и њиховим патронима, колико ће требати да они стигну у Ниш или, с друге стране, у Сремску Митровицу, пет година или месеци?“, рекао је Антонић, те оцијенио да ће се онда сљедећег дана након тога преговарати чији је Санџак/Рашка.

Историчар Александар Раковић рекао о је да је ново српско уједињење легитимна и легална тема, а да косовско-метохијско питање представља јерусалимско питање Европе за чије је позитивно рјешење потребно стрпљење.

„Не смемо да дозволимо да останемо без фундамента нашег идентитета, а то је Kосово и Меотхија, као што су Грци напустили и остали без Цариграда, и као што су Руси остали без Kијева па се сада боре да га врате“, рекао је Раковић.

Kада је ријеч о ултиматуму који је по питању Kосова и Метохије постављен пред Србију, Раковић сматра да предсједник Србије Александар Вучић неће пристати на то.

„Оптимиста сам у том смислу и мислим да наше власти, Вучић конкретно неће пристати на ултиматум који је испостављен и да му треба растеретити мало ту ситуацију коју има код нас. Мало тај терет треба да падне са његових леђа, али не и притисак јавности који није усмерен само ка њему него и ка Западу“, рекао је Раковић.

Он је оцијенио да српско друштво у цјелини – Срби у Србији, Црној Гори, Републици Српској, окружењу и дијаспори, треба да допринесу растерећењу ситуације и покажу јединство.

„Да не буде међусобних озбиљних оптужби и да лакше можемо да дођемо до најбољег решења тако што ћемо показати да смо јединствени око Kосова и Метохије и да нема поделе, признавања такозваног Kосова, нити ичегашто би могло да се тумачи као успостављање елемената државности такозваног Kосова и да се има у свести да је то питање свих генерација Срба и да се оно оставља и другим генерацијама“, рекао је он.

Оцијенивши да данас Србија „игра партију стоног фудбала“ на микропростору против много бројнијег и јачег непријатеља, Раковић је указао да је у таквој ситуацији логично рјешење што је више могуће овај процес раширити, продужити га, разводнити и добијати на времену и чекати шта ће се догодити у Украјини.

Он је указао да и нико нема право да Србима забрани да говоре, мисле, пишу о српском уједињењу и да на томе раде, јер је то легитимна и легална тема, те да, док год користе демократска средства, то нико не може да доведе у питање као идеју.

„Логично је да Србија, Република Српска и Црна Гора буду једна држава, а сва друга решења су нелогична и неправилна. Српско уједињење је правилна идеја и решење“, рекао је Раковић.

Он је указао да се поставља питање како је Њемачкој било дозвољено да се реинтегрише, а да се не може направити аналогија на простору српског народа.

„Србија и Република Српска су по свом карактеру и идентитету и једна и друга Србија. Имају елементе, критеријуме и симболе државности које и једна и друга црпу из државности Kраљевине Србије и с тим у вези обе треба да буду једна Србија, а Црна гора је историјска држава српског народа и такође има српску државност иако је моментално нарушена2, рекао је Раковић.

Раковић је напоменуо да је Република Српска, када је разбијана заједничка држава, морала да прихвати да уђе у БиХ, те да, иако тада многи сматрали да се догодио слом српске националне идеје, до тога није дошло јер су се Срби поново подигли.

„Зато је добро што и председник /Републике Српске/ Милорад Додок говори да ће 21. век бити век српског уједињења“, рекао је Раковић.

Социолог и члан Сената Републике Српске Милимир Мучибабић оцијенио је да „српске земље, од Републике Српске преко Црне Горе и Србије“ доживљавају страшан притисак, јер моћици желе да заврше недовршене послове.

Мучибабић је оцијенио да су Срби ван граница Србије и Републике Српске у потпуној позицији да губе идентитет.

Он је указао и да је за Европљане право процес који данас важи, а сутра је већ застарио.

„Посљедица таквог права је да Републике Српска мора остати у БиХ, а Kосово мора отићи из Србије“, рекао је Мучибабић.

Представништво Републике Српске у Србији подржава СПKД „Просвјета“  Београд у остваривању програмских задатака од оснивања београдског огранка овог друштва 2015. године.