Скочи на садржај
Почетна » „Повеља Просвјете“ митрополиту Амфилохију и владици Јоаникију

„Повеља Просвјете“ митрополиту Амфилохију и владици Јоаникију

Овогодишњи добитници награде „Повеља Просвјете“ јесу митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, а награде ће свечано бити уручене у петак, 7. фебруара, у Вуковој задужбини у Београду.

Предсједник београдског одбора „Просвјете“ Милимир Мучибабић рекао је да је борба српског народа у Црној Гори дала „Просвјети“ пуно право и легитимитет да овогодишњи добитници „Повеље“ буду управо митрополит Амфилохије и епископ Јоаникије.

Литија као величанствена позорница којом одише достојанство претворила је цијелу земљу у европску позорницу у којој се нешто чудно дешава. За оне који не могу да разумију, у бити Србина постоји светосавски косовски завјет који се с времена на вријеме пробуди. Ево прилике да се он пробуди. Ми смо свједоци тога буђења – рекао је Мучибабић.

Српско културно и просвјетно друштво „Просвјета“ основно је 1902. године у Сарајеву и данас ђелује на просторима свих српских земаља. То друштво сваке године организује „Светосавске свечаности“ у оквиру којих се „Повеља Просвјете“ дођељује најистакнутијим појединцима.

„Повеља“ се дођељује оним појединцима који су се истакли у очувању српског идентитета и саборности српског народа.

Вриједности које су према нашем мишљењу ванвремене, које претпостављају не само хтјети, него знати шта хтјети и како ђелати, у том смислу смо се опредијелили за ову двојицу великодостојника Српске православне цркве – рекао је Мучибабић за Спутњик.

Извор: Аргументи