Скочи на садржај
Почетна » ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК „СРБИ У ВИХОРУ НОВОГ СВИЈЕТА“

ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК „СРБИ У ВИХОРУ НОВОГ СВИЈЕТА“

Извор: Срна

БЕОГРАД, 24. МАЈА /СРНА/ – Зборник научних радова „Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима“, у издању „Просвјете“ Београд, представљен је данас у Београду на промоцији на којој је истакнута потреба јединства српског народа и правилног разумијевања актуелних промјена у свијету, како би могао да опстане.

Коуредник књиге, социолог Слободан Антонић, рекао је да је овај зборник прави подухват, а бави се проблемом који се тиче егзистенције српског народа, јер покушава да нађе оријентире за разумијевање промјена и проналажење правог пута у свјетском поретку који управо настаје, „да бисмо могли да се спасемо као народ“.

„Људи, када не разумеју шта се дешава, политику, историју, могу озбиљно да страдају. Најбољи пример је оно што се десило у Независној Држави Хрватској. Усташе нису дошле као непозната организација, подметали су бомбе, убијали људе. Када су преузели државу било је потпуно јасно шта ће да се деси“, рекао је Антонић.

Историчар Александар Раковић рекао је да се Србија суочава са озбирним пријетњама дестабилизације, која се „спроводи споља, а има унутрашње извођаче“ због неприхватања рјешења Запада за Косово и Метохију, као и неувођења санкција Руској Федерацији.

„Када је реч о Републици Српској, ти изазови су толико већ срасли у БиХ са отпором српског народа, да је српски народ постао трениран да се одупре тим притисцима“, додао је Раковић.

Он је истакао да је врло важно што у доктрини одбране Србије постоји и ставка одбране Републике Српске, што показује да Србија Републику Српску третира као свој простор.

„Србија, Република Српска и Црна Гора треба да створе јединствену државу, то је једино праведно решење. Треба да тежимо ка томе да се то решење оствари, да радимо на томе и да сањамо то, јер, као и наши преци, оно што сањамо то ћемо и досањати“, нагласио је Раковић.

На промоцији су говорили и предсједник „Просвјете“ Београд Милимир Мучибабић, као и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић који је истакао да се Србија и Република Српска могу одбранити од великих притисака и сачувати само јединством српског народа.

Цицовић је указао да се Запад из све снаге упиње да Србима отме Косово и Метохију, а остатак Србије притисне својом политиком, својим естетским и културним вриједностима и односом према породици и друштву, а да Републику Српску лиши свих права по Уставу „који су они написали“ и сведе је на празну љуштуру.

„Књига која је пред нама плод је размишљања и казивања о туђем злу против нас и
нашој моралној снази која ће увијек сва зла побиједити или, како то у овој књизи каже патријарх српски Профирије `да нам Бог да слогу и јединство`. Да будемо једно у вјери и једно у добру`“, поручио је Цицовић.