Скочи на садржај
Почетна » Српски језик и писмо доведени у питање у епохи глобализма

Српски језик и писмо доведени у питање у епохи глобализма

Српски идентитетски критеријуми – језик, писмо, култура, традиција и историја доведени су у питање у глобализму, чији критеријуми за ништење српског писма и језика представља пут за ништење Срба као народа, речено је на округлом столу који је данас организовало Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ „Просвјета“ у Београду.

На скупу о теми „Српски идентитет-критеријуми у епохи глобализма“, одржаном у Вуковој задужбини, предсједник Управног одбора „Просвјете“ Милимир Мучибабић рекао је да је глобализам идеологија која се жели представити као космополитска, а у ствари је ново поробљавање.

Он је оцијенио да су у епохи глобализма, који је донио еру страха, несигурности у којој чињенице не значе ништа, доведени у питање српски идентитетски критеријуми – језик, култура, писмо, традиција и историја.

Мучибабић је истакао да су Срби једини народ коме глобализам или неолиберална парадигма државе укида све вриједности и ставља под посебну лупу дуплих стандарда, односно „како на путу ка Европи треба да раде“.

„У том контексту референдум као основно демократско право не важи за све. Право на самоопредјељење које припада само народима, даје се националним мањинама, а ускраћује Србима у Хрватској и у БиХ“, рекао је Мучибабић.

Он је истакао да за Србију и Србе не важи ни принцип неповредивости државних граница суверених земаља, као ни принцип на којем почива грађанско друштво о томе да је својина светиња.

Историчар Милош Ковић рекао је да су Срби као народ већ прошли кроз доба покушаја да се допадну и личе на неког другог, а сада су на прагу нових таквих покушаја уподобљавање себе да би се свидјели Западу.

Ковић је указао да је данас у свијету на дјелу притисак англосаксонске културе који се назива глобализација, а у ствари је колонизација читавог свијета, у коме се Србима намеће потпуно колонизовани вид српске културе.

„У 100 година које су за нама, Срби су заиста својски покушавали да се одрекну свог изворног дела идентитета, да би се некако интегрисали у југословенску политичку заједницу. Сада смо на прагу нових покушаја да се опет с неким уједињујемо, да се опет некоме допадамо и као гуске у магли покушавамо да уђемо у ЕУ чија су врата затворена“, закључио је Ковић.

Лингвиста Милош Ковачевић рекао је да су глобализациони процеси који се данас одвијају против Срба, ћирилице и српског језика, мало другачији него у прошлости, када су на једној страни били Срби, а на другој њихови непријатељи.

„Данас се сукоб са српским националним интересима води изнутра. Тако су пронађени подобни Срби, који би да промијене Србе и да од традиционалних Срба, са њиховим језиком и писмом направе такозване `Евросрбе`“, рекао је Ковачевић.

Сада ти „Евросрби“, како објашњава Ковачевић, ниште статус ћирилице и залажу се за заједнички језик, да се све помијеша, а онда касније, пошто је то све настало из српског језика, да се направи својеврстан компромис са нечим са чиме нема компромиса, јер је то основ српског идентитета.

Ковачевић је указао да данас у српским институицјама не постоји скоро ниједан назив који носи атрибут „српски“ и упозорио на опасност од негирања термина „српски“.

„Све српско треба свести на Србију и укинути сам термин српски, јер се тиме одваја Србија од осталих српских дијелова, а српски језик се своди буквално на језик Србије који се тиче само самих Срба. Будући да је Србија само територијални оквир, онда се поставља питање да ли је то глобализационо најбољи пут за ништење српских националних идентитета“, навео је Ковачевић.

Он је истакао да глобализам „ништи нације“ и да постоји тенденција генералног залагања за истину, „а заправо партикуларно, кад се говори о Србима, та истина се поништава на штету српског народа“.

„Зато су заправо критеријуми глобализма за ништење писма и језика прави пут за ништење Срба као народа, који почива на идентитетским критеријумима. И прављење европских Срба значи прављење несрба од Срба“, закључио је Ковачевић.

Извор: РТРС