Скочи на садржај
Почетна » ВЛАДИЦИ ЈОАНИКИЈУ УРУЧЕНА ПОВЕЉА „ПРОСВЈЕТЕ“

ВЛАДИЦИ ЈОАНИКИЈУ УРУЧЕНА ПОВЕЉА „ПРОСВЈЕТЕ“

БЕОГРАД, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије примио је данас у Београду Повељу Српског културног и просветног друштва „Просвјета“ за допринос у очувању српског идентитета и саборности српског народа.

Овогодишњи добитник Повеље је и Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који није могао да присуствује свечаном уручењу, па је у његово име ово признање примио владика Јоаникије.

Признања је у згради Вукове задужбине уручио предсједник београдског Одбора „Просвјете“ Милимир Мучибабић.

Дођела награде отворена је светосавском химном „Ускликнимо с љубављу“, након чега се окупљенима обратио Мучибабић, који је истакао да се одбрана националних интереса тренутно прелама преко судбине Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори, гђе је на ђелу расрбљавање сопственог народа.

„Политичка елита у Србији и Српској не смије затварати очи над овом чињеницом. Очито је да је циљ разних глобалних и регионалних центара моћи да српство у исконском смислу нестане и буде сведено на кумановску Србију“, рекао је Мучибабић.

Српско културно и просветно друштво „Просвјета“ основно је 1902. године у Сарајеву и данас ђелује на свим просторима српских земаља.

Повеља „Просвјете“ дођељује се сваке године у оквиру Светосавске академије оним појединцима који су се истакли у очувању српског идентитета и саборности српског народа.

Извор: СРНА