Скочи на садржај
Почетна » Владика Јоаникије: Борба је тек почела!

Владика Јоаникије: Борба је тек почела!

Митрополиту Амфилохију и владики Јоаникију уручена је данас награда „Повеља Просвјете“, која се уручује за допринос у очувању српског идентитета и саборности српског народа. Како сазнајемо, митрополит Амфилохије није могао да присуствује додели, па је епископ Јоаникије награду примио и у његово име.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је, обраћајући се присутнима на церемонији уручења награде, изразио наду да ће борба против зла, неправде и издаје уродити плодом.

„Подршка целог српског народа, а можемо рећи и целог православног и културног света, охрабрује нас да истрајемо. Зато ће нам ваша подршка требати и убудуће. Борба је тек почела!“, поручио је Јонакије.

Владика је навео да су се литије, које се четвртком и недељом одржавају у Црној Гори, али и у региону, од једног спонтаног покрета народа претвориле у велике свенародне свечаности.

„Добили смо утеху од Бога и охрабрење. Осећамо да заједно са нашим народом на литијама иду анђели, као и Свети Василије и Свети Петар Цетињски и да нас прати благослов Светог Саве. Видели сте 80-годишњег старца који је од манастира Дубочице прешао босоног по овој зими 20 километара до Пљеваља. У овој нашој литији иде се као на ходочашће. Ово и јесу ходочашћа“, рекао је владика.

Владика Јоаникије: Борба је тек почела! /видео, фото/ - Sputnik Србија
Владика Јоаникије
© Sputnik / Дејан Симић

Он је поновио да је црногорска власт донела закон који је заправо удар на цркву, веру и православље.

„Друге вере у Црној Гори су регулисале своје вере путем уговора и тим уговорима су обезбеђена сва права. А овај закон је намењен само за СПЦ с циљем да се на државу прекњиже све наше старе светиње, да се угрози православље и да се црква и народ понизе“, објаснио је он.

Међутим, додао је он, још нема прилике за тријумф јер борба траје и неизвесна је.

„Они који су хтели да нас понизе грдно су се преварили, јер не разумеју тајну вере и часног крста. Тврд је орах воћка чудновата. Не сломи га, а зубе поломи“, истакао је владика Јоаникије.

Говорећи о награди, рекао је да је доживљава као велику подршку њему лично, али и подршку свештенству и распетом народу и распетој цркви у Црној Гори.

„Преносим вам благослов са Свете Горе и поздраве Амфилохија“, поручио је он.

Владика Јоаникије: Борба је тек почела! /видео, фото/ - Sputnik Србија
Девојка у црногорској народној ношњи, културно-уметнички програм на свечаности поводом доделе „Повеље ’Просвјете‘“
© Sputnik / Дејан Симић

Митрополит Амфилохије због обавеза на литијама које предводи у Црној Гори није могао да дође у Београд. 

Додела награде отворена је светосавском химном „Ускликнимо с љубављу“, након чега се окупљенима обратио председник београдског одбора „Просвјете“ Милимир Мучибабић.

Он је рекао да се одбрана националних интереса тренутно прелама преко судбине СПЦ у Црној Гори.

„Тамо је на делу расрбљавање сопственог народа. Политичка елита у Србији и Српској не сме затварати очи над овом чињеницом. Очито је да је циљ разних глобалних и регионалних центара моћи да српство у исконском смислу нестане и буде сведено на кумановску Србију“, рекао је Мучибабић.

Владика Јоаникије: Борба је тек почела! /видео, фото/ - Sputnik Србија
Уредница српске редакције Спутњик Љубинка Милинчић на свечаности поводом доделе „Повеље ’Просвјете‘“
© Sputnik / Дејан Симић

Свечаности је присуствовало око 30 људи, међу којима су професор др Јован Делић, песник Адам Пуслојић, историчар уметности Никола Кусовац и главна уредница српске редакције Спутњик Љубинка Милинчић.

Српско културно и просветно друштво „Просвјета“ основно је 1902. године у Сарајеву и данас делује на свим просторима српских земаља.

„Повеља Просвјете‘“ се додељује сваке године у оквиру Светосавске академије оним појединцима који су се истакли у очувању српског идентитета и саборности српског народа.

Извор: СПУТНИК Србија